Pip i låget
Fuglekasser, redekasser, fuglehuse. Kært barn har mange navne. Jeg har to fuglekasser i min have, men jeg vil have flere, for småfuglene slås om dem, og jeg vil gerne have flere fugle i min have. Jeg er blevet glad for fuglekiggeri, og fuglene hjælper mig ved at æde dyr, jeg synes er træls f.eks. myg og spindemøl.
Mejser, musvitter, stære plus mange flere er hulrugende fugle. De bygger rede i et hul i et gammelt træ, men kan ikke selv finde ud af at lave hullerne. Derfor overtager de gamle spættebo og andre hulrum. Men der er ikke særlig mange gamle hullede træer, der får lov at stå. Så fuglene mangler boliger. Ofte er det mangel på steder at bygge rede fremfor mangel på føde, som begrænser antallet af fugle.
Det er sjovt, som ens blik for tingene ændrer sig, når man går og overvejer nye ting. Jeg er cyklet forbi birketræet på billedet 100 gange. Men i går, da jeg cyklede forbi, lagde jeg mærke til hullet i træet, hvor en fugl smuttede ind.
Man kan selvfølgelig købe færdige fuglekasser, men jeg vil bygge mine egne, for jeg kan godt lide at bygge ting.
Hør den lille stær, den er åh så fornøjet
Jeg har lavet kasser til stær, gærdesmuttte og mejser. Jeg har aldrig set hverken stær eller gærdesmutte i haven, men hvis det er rigtigt, at det er manglende boliger som begrænser antallet af fugle, så er der da håb. Og jeg er ukuelig optimist.
Stæren synger så fint, og er så flot. Og gærdesmutten er en lille hurtig én. Danmarks anden mindste fugl. Det siges, at hvis man har gærdesmutte i haven, er det en god indikator på, at haven er 'vild', fordi gærdesmuttens føde er insekter og andet den finder i krat osv. Den spiser ikke fuglefoder.
Jeg har set gærdesmutte nogle gange i et naturområde tæt på vores have, så jeg håber, at den finder vej, når nu der hænger en kasse til den.
Byg dine egne fuglekasser
Første skridt i projekt fuglekasser er jo at købe et bræt, som er ubehandlet og uhøvlet. Det fandt jeg i en klassisk tømmerhandel. Jeg fik total flashback til min barndom, når jeg var på trælasten med min far.
Det er vigtigt, at brættet ikke er høvlet. Indersiden må ikke være glat, for så kan de små pippere ikke komme ud af kassen, når de er flyvefærdige.
Jeg har brugt et bræt, som er 15 cm bredt.
Arbejdstegninger
Jeg har tidligere tænkt på at bygge fuglekasser selv, men det er strandet på, at jeg ikke kunne finde nogle gode arbejdstegninger, så det blev overskueligt. Så nu har jeg lavet nogle selv. Jeg har forsøgt at gøre det så udførligt men enkelt som muligt. Skriv endelig en kommentar, hvis du har spørgsmål.
Målene på front og flyvehul kommer fra Dansk Ornitologisk Forenings side om fuglekasser. Der kan man også se, hvor højt de skal hænge.
Jeg har ikke en fancy kapsav, så de er savet med en fukssvans. Det kan man sagtens. Det gør ikke noget, at det er lidt skævt. Tværtimod er det vigtigt med sprækker eller huller, der giver luft. Hvis det trækker ind, skal fuglene nok selv stoppe hullet til.
Hvis du laver flere fuglekasser ad gangen, så skriv på træet, hvilken del det er, så det er nemt at finde rundt i bagefter.
Til at lave flyvehullet brugte jeg min fars gamle spadebor. Man kan også bruge kopbor eller hulbor, men husk at tjekke, hvor dybt de kan bore. Det bræt jeg brugte var 2 cm. Hvis de ikke kan bore så dybt, kan man bare bore fra begge sider, men husk at gøre det inden kassen er samlet. Taler af erfaring... Jeg havde nemlig ikke et spadebor, som var 5 cm til stærens flyvehul, så jeg måtte have fat i et kopbor.
Hvis man skruer kasserne sammen, skal man forbore for at undgå at træet flækker. Hvis man har både boremaskine og skruemaskine letter det arbejdsgangen en del, fordi man ikke skal stå og skifte rundt på bor og bits hele tiden.
Man kan selvfølgelig også bare forbore det hele først, men så skal man lige tænke sig om, hvor man egentlig skal have skruer i. Jeg fik givet gærdesmutten en del ekstra udluftningshuller på den konto.
Bor et hul eller to i bunden af kassen, så eventuelt regnvand kan løbe ud.
Ophæng
Jeg har lavet tre forskellige ophæng.
Stærekasserne skal hænge på vores vindfang. Derfor har jeg bare boret et hul i bagsiden, som jeg sætter en skrue igennem i vindfanget.
Mejsekasserne og kassen til gærdesmutten skal hænge i træer og krat, så de har fået snor som ophæng. Jeg har bare boret to huller og trukket en snor igennem. Jeg har givet bagsiden 1 cm ekstra på arbejdstegningerne, så der er lidt mere at skrue i.
Den ene mejsekasse har jeg lavet med hængsellåg. Dels vil jeg gerne lure på de små fugleunger og vise mine børn dem. Dels kan man tømme kassen når ynglesæsonen er ovre. Når man læser på nettet er der meget forskellige holdninger til, om man skal tømme fuglekasser. Det er vist en temperamentssag.
Pga. hængslet kan jeg ikke bruge mit ophæng med snor i bagsiden. Jeg har derfor sat en skrue i hver side, og bundet en snor om, så jeg kan hænge kassen op på den måde.
Hvis man laver en kasse med hængsellåg skal låget sikres på anden måde, så det ikke blæser op, eller en kat eller rovfugl får vippet det til side. Jeg har lavet en hjemmebikset løsning af lidt forskelligt vi havde liggende.
Jeg har malet fuglekasserne, så de holder i længere tid. Børnene har hjulpet med udsmykningen. De er ikke malet indeni. Vi havde nogle rester udendørs træmaling stående, som min datter valgte for mange år siden. Heldigvis naturens rolige farver...
Placering
Fuglekasser skal placeres, så flyvehullet vender mod nord eller øst. Det sikrer, at der ikke bliver for varmt i kassen, og at vestenvinden ikke står lige ind i kassen. Fuglene har efter sigende styr på verdenshjørnerne.
Stærene kan godt lide at bo tæt, og de vil bo højt, så de har fået plads på vores vindfang.
Gærdesmutten kan godt lide krat og kvasbunker, så den har fået plads i en kæmpe forsythia, som bliver tæt lige om lidt, når den springer ud. Under kassen ligger en stor kvasbunke.
Mejserne er territoriale, og vil gerne have mindst 15 meter mellem kasserne. Det gjorde det lidt svært at finde plads til den ene. Jeg endte med at sætte den på på vores hegn. Jeg er lidt bekymret for, om katte kan kravle op på hegnet og fange fuglene oppefra. I så tilfælde må jeg lave en katteafspærring.
Ideelt set skulle fuglekasserne have været hængt op for nogle uger siden. Musvitterne er i fuld gang med at bygge rede i de to gamle kasser jeg har. Men man kan ikke altid være så forudseende. Så de kom op nu. Der gik et kvarter fra den ene mejsekasse var hængt op, til der kom et blåmejsepar og kiggede på den. Hvis de ikke flytter ind nu, så får mange småfugle et kuld mere i maj, så vi håber på beboere i løbet af foråret.
Iben