Jeg kigger på fugle – hvorfor ik?

For første gang har jeg i år fodret fuglene i haven. Min tilgang har ellers været, at jeg lod frø og staudetoppe være på planterne, og så måtte fuglene klare sig med det, de naturligt kunne finde i haven.

Men i år har jeg lavet fuglemad. Dels fordi børnene var hjemsendt fra skolen, og fremstilling af fuglemad var en hyggelig aktivitet. Dels fordi vi jo fik en lang periode med frost.

Fremgangsmåden er meget simpel: Køb noget fedtstof f.eks. kokosolie, palmin eller brug stegefedt fra flæskesteg eller andet. Smelt fedtet i en gryde og blandt frø og kerner i. Vi brugte solsikkekerner og valnødder (vores nabo har et kæmpe valnøddetræ, som vi har fået mange valnødder fra).

Sådan plejer det at se ud. Blåmejsen spiser frø fra en stor sommerfuglebusk.
Sådan plejer det at se ud. Blåmejsen spiser frø fra en stor sommerfuglebusk.
IMG_7322

Hæld blandingen i en beholder, hvori du har lagt en snor med noget, fedtet kan fæstne på. Vi brugte plasticbægere med en snor bundet om en lille pind. Det ville have været mere bæredygtigt at bruge en tom mælkekarton.

Når blandingen er stivnet, tager du den ud af formen, hænger den op, og snart vil fuglene komme til. Husk at hænge den et godt stykke over jorden, så fuglene ikke bliver kattemad.

I december lavede vi fuglemad i kageforme, så de lignede stjerner, hjerter, juletræer osv. Det var besværligt i forme uden bund, fordi blandingen flød ud. Men hvis man har forme med bund i, er det et sjovt indslag i haven.

Jeg er overrasket over, hvor hyggeligt det har været at følge fuglelivet i haven. Måske er det fordi, der ikke sker så meget for tiden pga. corona, at fuglene pludselig bliver spændende. Men det er godt at få øjnene op for det liv, der udspiller sig lige foran os.

Børnene er også blevet ivrige fuglekiggere, og har lært at kende forskel på havens fugle. Det, synes jeg, er en gevinst i sig selv. Det er børnene, der har taget flere af billederne.

Vi kommer nok også til at fodre fugle næste vinter.

Musvit
Musvit
Rødhals
Rødhals
Blåmejser
Blåmejser
En blåmejse tjekker redekassen ud.
En blåmejse tjekker redekassen ud.

Written by

43   Posts

Follow Me :

One thought on “Jeg kigger på fugle – hvorfor ik?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.