Fra juletræ til spagnumfri surbundsjord
Blåbær, tyttebær, tranebær og mange andre skovplanter foretrækker surbundsjord. Hvordan laver man surbundsjord, når man gerne vil dyrke sin have bæredygtigt? Man bruger et juletræ.
Hvorfor undgå spagnum?
Spagnum bliver gravet op af højmoser, som er unik, truet natur. I højmoser lever sjældne arter, som selvfølgelig bliver fortrængt, hvis vi graver efter tørv. Derudover udleder det meget CO2, når spagnum graves op. 1 kg spagnum udleder ca. 1 kg. CO2. Der er derfor gode grunde til at erstatte spagnum med mere bæredygtige alternativer. Og det er ikke svært. Mange af os har et oplagt alternativ lige foran os i slutningen af december.
Lav dit juletræ til surbundsjord
Der er to metoder til at bruge juletræet til at forsure jorden; overfladekompostering og kompostering.
Overfladekompostering
Ved overfladekompostering klipper jeg alle grenene af juletræet. Her kan børn hjælpe, for de kan sagtens håndtere et ørnenæb og klippe grene af. Derefter putter jeg grenene i kompostkværnen og fordeler det findelte juletræ rundt om mine surbundsplanter.
Hvis man ikke har en kompostkværn kan man bare klippe grenene i mindre stykker i stedet, og lægge dem på jorden rundt om de planter som foretrækker surbundsjord. Det er nålene, der forsurer jorden, så hvis man synes, det skæmmer med grene i bedene, kan man fjerne dem, når nålene er faldet af.
Kompostering
Man kan også vælge at kompostere juletræet. Her er fremgangsmåden den samme med at køre grenene igennem kompostkværnen eller klippe dem i mindre stykker. Herefter lægger jeg en bund af grene i en kapillærkasse med huller i bunden. Derefter lægger jeg et lag jord ovenpå, derefter et lag grene igen. Vi kan kalde det lasagnemetoden. Herefter stiller jeg kassen i et hjørne af haven og glemmer alt om den indtil efter et års tid, hvor nålene er formuldet og jeg har den lækreste surbundsjord. Her kan man også fjerne grenene, hvis de ikke er komposteret væk. Det er vigtigt at huske drænhuller i bunden, så det ikke rådner.
Metoden med at kompostere juletræet er især god, hvis man skal plante surbundsplanter, så de nye planter kan få en god portion surbundsjord med ned i plantehullet.
Det virker
Jeg har brugt denne metode i fem år nu, og mine blåbærplanter trives og giver mange bær. PH-måleren taler også sit tydelige sprog, og viser en surhedsgrad på ca. 4,5.
Hvis man ikke holder jul hjemme eller af andre grunde ikke har et juletræ, så er min erfaring, at det er meget nemt at skaffe. Jeg plejer at skrive et opslag i vores lokale facebookgruppe, om der er nogen der har et økologisk juletræ, som de gerne vil af med. Der er altid nogen, som er glade for at jeg aftager deres træ, og på den konto får man også nye bekendtskaber i nabolaget.