Hyggekrog

Tips til hygge-kroge i haven

Det er dælme svært, at gøre en ny have hyggelig. I hvert fald på den gammeldags måde, som er den jeg godt kan lide. Der mangler højde, hæk, kroge og krat. Der er ikke noget der er givet på forhånd, for der er ikke plantet noget som helst fra start. Jeg kunne jo nok have sagt mig selv, at det ikke er helt nemt, men jeg har totalt undervurderet hvor svært det er, at gøre en have hyggelig. Den helt store udfordring har været, at skabe hygge-kroge, og skjule for indkig.

Hækken

Det med indkig skal hækken meget gerne løse indenfor de næste par år. Hækken er havens vægge, og så længe de ikke er der, er det faktisk lidt svært rigtigt at fornemme haven og gøre den hyggelig.

En bøgehæk er IKKE nem at sætte skulle jeg hilse at sige. Eller, den er ret nem at sætte, men at få den til at trives og gro i leret jord, når man ikke er bøgehæk-ekspert, OMG! De er overraskende skrøbelige synes jeg, og så hjælper det selvfølgelig ikke med tørke på tørke på tørke, så odds'ne har heller ikke været gode. Men i år, i år, er det simpelthen første gang, at der ikke er døde planter i hækken. Det er stort, og hækken skal sågår snart klippes på siderne. Woop woop, ENDELIG. Det tog så også kun 2-3 forsøg. Vi har hæk i forskellige versioner;-) Noget hæk (meget lidt) kalder vi 1,0, altså hæk som er fra første runde vi satte. En del er hæk 2,0, det gik noget bedre anden gang (kan nogen venligst fortælle os rookies, at en siveslange er UUNDVÆRLIG når du sætter bøgehæk), og så er der også noget af hækken som er 3,0. Men nu ser det sgu også ud til, at den er der. HURRA!

Hygge-kroge

Det med kroge er straks en anden sag. Jeg har prøvet lidt forskelligt uden held, men nu tror jeg, at jeg er ved at have knækket koden. Det der fungerer for os er overordnet tre ting.

For det første, ikke at være bange for, at sætte store ting tæt på huset. Fx. et træ eller en busk. Det giver rigtig meget, at der er noget at se på tæt ved, og som kan lave skygge. Jeg har været bange for, om der blev taget noget sol, men nu har jeg det nærmest omvendt, for der er virkelig meget sol, og vi mangler i den grad skygge. Vi har plantet en bærmispel og en syren helt op ad vores vest-terrasse. Bærmispler er et undervurderet træ/busk synes jeg. De er så flotte hele året rundt, har fantastiske høstfarver og fuglene elsker det. Med tiden håber jeg det bliver en slags levende parasol:-)

For det andet, lav ikke bede for små. Det ser let lidt skørt ud, hvis man fx har en stor terrasse, med et meget lille bed ved. De bede jeg har ved terrasserne er blevet udvidet flere gange, fordi det simpelthen blev for klejnt. Til efteråret skal det ene udvides igen:-) Sæt gerne planter med højde, fx prydgræsser eller buske, så man får rammet terrassen, eller “rummet” ind.

For det tredje, og måske det vigtigste, del haven på tværs. Vi har en lidt aflang have, og jeg har været lidt bange for, at plante noget på tværs, fordi hvad nu med solen, og så kan jeg jo ikke se køkkenhaven fra terrassen, og det ene og det andet. Men det er virkelig det, der rykker for “krog-følelsen”. Vi har lavet et læhegn på den ene side af vestterrassen. Det fungerer virkelig godt. Det giver en del læ, selvom det er lameller og kun er 90 cm. højt. Nu står der også en “sofa” som er lavet ud af en gammel seng, og som allerede er blevet yndlingsstedet i haven. I den anden side af terrassen står tre sommerfuglebuske langs terrassen og ud i haven. De er endelig blevet så høje, at man rent faktisk føler sig gemt bag dem. Om lidt blomstrer de, og det bliver så lækkert at sidde der i deres dejlige duft og se sommerfuglene flokkes.

Fremover kommer der mere på tværs i haven. Jeg skal have lavet et hjørne til krukker, et plantebord måske og et sted til uundværlig haveskrammel. Kunne også godt forestille mig at ramme syd-terrassen mere ind og køkkenhaven også. Det er krog-følelsen der rykker, og det er så hyggeligt, og gør det lidt mere spændende, når man ikke kan se hvad der sker rundt om hjørnet.

Sofa på terrasse
Den nye sofa på vest-terrassen
Hyggekrog
Hyggekrog perfekt til solnedgang
Hyggekrog
En dejlig krog ved sommerfuglebuskene
hyggekrog
Sommerfuglebuskene står helt op ad terrassen

Written by

35   Posts

Follow Me :

Hvis du vil læse mere...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.