Dahliaer – gemt og glemt

Dahlia 1
Dahlia 5

Sidste år forsøgte jeg mig med dahliaer for første gang. Jeg købte nogle knolde hjem, lagde dem i et højbed da frosten var ovre, tror det var i maj vi gav det et skud, og så ventede jeg. De kræver ikke meget når de først er lagt. Vand en gang om ugen, mere hvis det er meget tørt, lugning da de bedst kan lide at have det for sig selv, men ellers gjorde jeg ikke noget.

I slutningen af juli begyndte de at blomstre, og det blev de ved med helt ind i oktober. Det var virkelig overdådigt og flot. Sikke en luksus med friske blomster i stuen så længe. Og så endda fra egen have. I vores nybyggerhave er det lidt en sejr, når noget har vokset sig så stort, at man rent faktisk kan plukke af det, uden hele planten bliver rippet, hehe.

Da blomsterne var væk, gravede vi knoldene op inden frosten, som man jo skal. Jeg havde fundet nogle videoer på youtube, med en skøn ældre herre der har en masse dahliaer. Han var virkelig god til at forklare, hvordan man skulle gøre, så jeg fik “pudset” knoldene som det hedder, og lagde dem i en kasse og ind i skuret. Og så glemte jeg alt om dem.

Nu er det jo ikke nogen hemmelighed, at det har være ret koldt her i januar og februar. Jeg har dog ikke skænket mine dahliaknolde en tanke. Men det skulle jeg nok have gjort, for på den sidste dag med frost, kom jeg til at tænke på, om vores selvbyggede skur, nu også var så frostfrit som vi troede. Vi lavede en test. Et glas vand blev sat ind i skuret. Det frøs til is på ganske få timer. Pis også. Her gik vi og troede, at det skur er frostfrit. Det er det så IKKE.

Dahlia 3
Dahlia 4

Dahliaknoldene er døde. Som i totalt døde. De er bløde, og det fortalte dem jeg har købt dem af, er  tegn på, at de ikke har klaret den. Derudover er de blevet mugne. Muggen kan jeg nok ikke klandre frosten for, jeg tror derimod ikke min indpakning har været god. De har ligget i en papkasse med avis henover, men det har måske nok været for fugtigt. Summasummarum, de er døde. Rådne. Kreperet. Som i fuldkommen kaput. Og det er altså lidt ærgerligt, for de er jo nogle små hyggelige projekter sådan nogle knolde, og jeg havde glædet mig til at genoplive dem fra deres vinterhi her til foråret. Men det bliver der ikke noget af. Det gode er, at jeg så kan købe nogle nye, for nogle af dem jeg havde anskaffet mig, var ikke helt som jeg havde forestillet mig dem, og andre må gerne komme til. Så hvis man nu skal se noget positivt i det, så er det, at jeg kan vælge nogle nye til denne sæson. Måske skal de så i krukker denne gang. Ikke fordi de ikke havde det godt i højbedet, men dræbersnegle tog livet af nogle af dem, og så kan de også komme op på terrassen, så vi kan se dem indefra huset.

De dahliaer jeg havde sidste år var: Bahama apricot, Ryan C, Peaches and crem, Wizard og oz, Arabian night og Snowflake.

Written by

24   Posts

Follow Me :

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *