Lupin

Haven der aldrig bliver færdig – og sådan skal det nok være

Det med at anlægge en have er noget sjovt noget. Når man som mig, skal anlægge have på en nybyggergrund, som tidligere var en mark, og hvor der ikke er rigtig er noget der er givet på forhånd, så er det noget af en mundfuld. Det er en noget større opgave, end jeg først havde regnet med. I hvert fald hvis man som mig drømmer om en frodig hyggelig have, med træer, buske, rum, blomstrende bede og hemmelige kroge. Jeg havde ikke regnet med, at det ville være så svært at gøre haven "hyggelig", som det har vist sig at være. At det ville kræve så meget arbejde, og at det ville koste så mange penge… Men sådan er det, og det har vist sig også at være noget af det fede, altså lige bortset fra det med, at det koster mange penge...

Hvad vil vi egentlig

Den overordnede havedrøm har sådan set ikke rigtig ændret sig, siden vi flyttede ind, men idéerne og måden det skal ske på har ændret sig markant. Det er lidt sjovt, at tingene ændrer sig så hurtigt, og vi kan godt nogle gange være lidt trætte af os selv, fordi vi hele tiden laver om, i stedet for, at gøre det rigtige fra start. Men altså, nu har vi indset, at sådan er vi ikke som personer. Vi kan ikke gøre det “rigtigt” og færdigt i første huk. Vi får for mange idéer og opdager nye planter, træer og buske, som vi da bare MÅ eje. De nye klenodier skal jo have en plads i haven, og så må man jo flytte rundt og lave om. Her efter 3 år med have kan vi nu se, at det også er det, der er det sjove. At finde på, lave om, og lave om igen. Det skal dog siges, at vi er blevet bedre til lige at sove på det, for efter vi havde flyttet jordbærbedet 3 gange (og nu er det dødt og væk), og det samme tre var rykket 3 gange, så var det ligesom ikke rigtig sjovt mere;-)

Så det er nok bare sådan det er, for os i hvert fald. Haven er blevet en hobby og et frirum, hvor vi kan gå og rode i jorden, nyde at det vokser, og så selvfølgelig lave om, når der kommer en fremragende idé, som bare SKAL føres ud i livet:-) Lige nu er vi blevet bidt af, at gøre haven mere insektvenlig og bæredygtig, så det er det fokus vi laver have udfra nu. Det har egentlig ikke ændret så meget, men vi er blevet mere bevidste om forskellige sorter, hjemmehørende arter, at lade stå til, sørge for krat og “glemte” hjørner, og så er vi stoppet med at køre på genbrugspladsen med have”affald”, som vi i stedet bruger i haven.

Noget af det vi har ændret

Jeg har prøvet at liste lidt af det op, som vi har lavet om. Måske lidt inspiration fra en havearkitekt havde været godt INDEN vi gik igang, men så igen, de idéer vi havde først, er jo ikke de idéer vi har nu, så vi havde vi sikkert lavet det om alligevel:-)

Here goes:

  • Pæoner, som min mand hader, men som jeg elsker, er blevet flyttet tre gange. Ret dumt, når den plante egentlig ikke kan lide at blive flyttet… Men nu står de et sted hvor de skal blive (indtil videre i hvert fald;-))
  • Vores dejlige discoveryæbletræ måtte flyttes i år. Det stod eller så flot og gav masser af frugt, selvom det kun er halvanden meter højt. Men vi skulle have noget med mere højde på, for at tage noget indkig fra vejen. Så nu står det ved den ene terrasse, og det har det heldigvis stadig godt. Ved vejen står et nyt og stort flerstammet paradisæbletræ, som jeg glæder mig helt vildt til at se springe ud.
  • Den samme sommerfuglebusk er blevet flyttet 2 gange. Første stod den for tæt på hækken. Så stod den i vejen for det shelter vi gerne vil bygge, og nu står den midlertidig foran naboens nye skur, som vi gerne vil dække lidt til. Der får den dog ikke lov til at blive stående tror jeg, for vi har en plan om noget krat til insekter og fugle (måske den egentlig godt kan indgå i det).
  • Vores tørrestativ er blevet flyttet flere gange, for det står ligesom hele tiden i vejen. Lidt træls, når vi sidste år støbte det rigtig godt fast, fordi vi var sikre på, at her skulle det stå for evigt (bliver aldrig klogere…)
  • Kejserbuskene er blevet flyttet til bedre forhold, de stod sådan at vi ikke kunne se dem fra stuen, og det var lidt ærgerligt, når nu de blomstrer om vinteren. Nu står de ved flisegange om til huset, så vi kan nyde dem hver eneste gang, vi går ind og ud.

Det var bare nogle af de ting vi har rykket rundt, lavet om og ændret på. Der er blevet flyttet meget mere, og der er især også blevet snakket om, at flytte mere. Vi har lavet diverse planer, som er blevet ændret 100 gange inden vi overhovedet har stukket spaden i jorden. Det der venter i år, er et shelter og nogle store staudebede, som kommer til efteråret - medmindre vi ombestemmer os:-)

Akelejer

Lea

Written by

35   Posts

Follow Me :

Hvis du vil læse mere...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.