Rudbeckia

Ugens plante: Solhat: Rudbeckia fulgida “Goldsturm”

Denne gule solhat er gået hen og blevet et hit i haven. Den står i vores regnbed. Jeg var ikke så vild med den det første år, da jeg ikke var helt begejstret for alt det gule. Desuden spredte den sig voldsomt, og fortrængte purpursolhattene. Men nu har jeg fået mere styr på den, og den gule farve er jeg blevet helt glad for.

Der findes forskellige rudbeckia'er, men den jeg har er en rudbeckia fulgida "Goldsturm", og den lever til fulde op til sit navn med de varme gule blomster.

Rudbeckia fulgida

Der er delte meninger om gule blomster. Nogen elsker dem, og andre går i en stor bue udenom. Jeg ligger nok midtimellem. Af en eller anden grund vælger jeg næsten altid andre farver end gul, men den her har nu alligevel overbevist mig, så måske jeg skal kaste mig ud i flere gule blomster til haven.

Som sagt, så har den spredt sig meget, og sidste år, fjernede jeg en masse nye skud, for at de ikke skulle overtage hele bedet. Den må simpelthen have haft det for godt:-) Nu er der plantet lidt tættere omkring dem, så det ser ud til, at de ikke spreder sig helt så meget, nu hvor den har fået hårdere konkurrence. Da vi klippede stauder ned sidste forår, så bruge vi det til jorddække rundt omkring i haven. Det resulterede i, at vi nu har rudbeckia-skud alle mulige og umulige steder. Ud fra det kan vi altså konkluderer, at de er nemme at så fra frø:-) Vi fjerne dem der hvor vi ikke synes de skal være. Det er nemt, og skudende er nemme at kende (og nu klipper vi blomsterhovederne af, inden vi bruge resten som bunddække;-)). Frøene skal have kulde for at spire optimalt, så de skal sås om efteråret eller vinteren.

Rucbeckia kommer fra prærien i nordamerika, og skal have masser af sol for at trives. Den kan lide fugtighedsbevarende lerjord, men trives altså også i vores regnbed, hvor der er blandet sand og i lerjorden.

Den blomstrer fra juli og langt ind i efteråret. Især bier flokkes om den, og sommerfugle kommer også forbi, så den er rigtig god til den insektvenlige have. Den er også godt som snitblomst i buketter.

Solhat eller purpursolhat

Rudbeckia-solhatten er en anden end purpur-solhatten (echinea), men ved første øjekast kan de godt ligne hinanden meget. Forskellen på udseendet er primært midten, hvor rudbeckia har en lidt blød sort midte, mens echinea har en relativt stor stikkende midte. Hos os vokser rudbeckiaerne mere i klynger/tuer, mens echinea ikke danner en samlet klynge, medmindre man selvfølgelig planter dem som en klynge. Rudbeckia kan du både dele eller frøså, mens echinea bedst klare at blive sået fra frø, selvom en deling godt kan lade sig gøre.

- Lea

Rudbeckia
Rudbeckia

Written by

35   Posts

Follow Me :

Hvis du vil læse mere...

Ugens plante: Viol

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.