Æbletræer

Æbletræer og grundstammer

Æbletræer er et af mine absolut yndlingstræer. De vækker minder. Gode minder. Om min barndoms have hvor der var store gamle æbletræer. Om det hyggelige og altid lykkelige Bulderby-univers og om solsortesang på en forårsaften. Ren idyl jo:-)

Så selvfølgelig har jeg æbletræer i min have, og nu har jeg også lavet mig en mini æblelund bestående af 3 æbletræer. Der findes ikke noget bedre, end duften fra et æbletræ, og heller ikke noget bedre, end smagen af et nyplukket æble. Om foråret går jeg og sniffer i træerne, jeg kan slet ikke få nok:-)

Grundstammer

For at få det æbletræ man gerne vil have er der (minimum) to ting man skal tage stilling til: 1: Hvilken sort man godt kan lide, altså hvilket æble vil man gerne have. Og 2: Hvilken grundstamme skal træet være podet på. 1’eren er den nemmeste, for vil kender vel alle et æble vi godt kan lide. Det bliver straks værre med 2’eren, for hvad hulen er en grundstamme?

For få år siden var jeg slet ikke klar over æbletræernes spændende grundstamme-videnskab:-) Men det kan godt betale sig, at få styr på de mest almindelige grundstammer inden man køber sig et æbletræ, så man ikke ender med et minitræ (som jeg gjorde) der hvor man troede, man havde plantet et kæmpestort æbletræ:-)

Heres goes:

Alle æbletræer er podet på en grundstamme. Grundstammen er de nederste centimeter af æbletræet. Man kan nemt se podestedet hvis man ser efter. Så der er altså en grundstamme, og så bliver der podet en æblesort på den grundstamme. Det samme slags æble kan sagtens vokse på forskellige grundstammer. Man kan fx sagtens få et meget lille discovery-træ på knap 2 meter eller et kæmpestort discoeverytræ på 6-8 meter. Det er grundstammen der afgør træets størrelse, og giver træet dets vækstkraft. Der er svagt voksende grundstammer, kraftigt voksende grundstammer og nogle midt imellem.

Eksempler på grundstammer er M9 som er meget svagtvoksende og giver et lille træ. M106 giver et mellemkraftigt træ mens M111 og frøstammer/vildstamme er kraftige grundstammer der giver store træer. De æbletræer man forbinder med gamle haver er æbletræer på vildstammer.

Udover grundstammer og æblesorter, er det godt at kende til de jordforhold træet skal vokse i. Næringsindholdet i jorden har nemlig også betydning for, hvor stort træet bliver. Et æbletræ podet på vildstamme vil fx blive mindre i næringsfattig sandet jord, end i næringsrig jord.

Min æblelund

Min miniæblelund har jeg placeret i en trekant rundt om vores gyngestativ. Om 5 år regner jeg med, at man får en æblelundsfornemmelse, men nu må vi se, om jeg skal vente længere. Når ungerne ikke gider gynge mere, så flytter vi nok stativet, og sætter en bænk, nogle hængekøjer eller en liggestol i stedet for, så man kan få lidt svalende skygge og et snif af æbleblomsterne om foråret. Om efteråret kan man bare åbne gabet, og vente på der dumper et æble ned;-) Insekterne kan også godt lide æbleblomster og om vinteren skal der hænge fuglefoder, så der kommer liv i haven. Spørg mig lige om jeg glæder mig til den æblelund:-) Vi har plantet et discovery på vildstamme. Et holsteiner cox på M106 og et rød aroma på M106. Derudover har jeg fejlkøbstræet som er et discovery og et rød ingrid marie som vi tror er på M106 (købt før vi vidste noget om grundstammer så er ikke sikker).

- Lea

Written by

35   Posts

Follow Me :

Hvis du vil læse mere...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *