Ugens plante: Viol

De små fine blomster har selv fundet vej til min uslåede græsplæne. Jeg synes, at violernes navne er så poetiske: engviol, skovviol, kratviol mv. Jeg tror, at dem i min plæne er martsvioler, for de dufter vidunderligt. Violer er værtsplanter for perlemorsommerfuglen, så måske er jeg heldig.

Hvis du har undret dig over, hvad hjemmehørende arter og værtsplanter er, så handler det om, at nogle insekter kun lægger æg på bestemte planter, fordi larverne kun spiser bestemte planter. Dvs. uden værtsplanter ingen æglægning.

Perlemorsommerfugle lægger æg på violer, Aurora sommerfugle lægger æg på løgkarse og engkarse, og brændenælde er værtsplante for en lang række sommerfugle - f.eks. Nældens Takvinge.

Hjemmehørende arter er planter, som har vokset i Danmark eller på vores breddegrader i tusindvis af år, og derfor har insekterne tilpasset sig dem. Ikke alle hjemmehørende arter er værtsplanter, men de bidrager med nektar og pollen.

Derudover er der planter, som hverken er værtsplanter eller hjemmehørende, men som er rige på nektar og pollen, som er insekternes mad og også er vigtige, hvis man tænker i at skabe gode levevilkår for insekterne i haven.

Vores mantra er "både-og" i stedet for "enten-eller".

Iben

Written by

2   Posts

Follow Me :

Hvis du vil læse mere...

Haveguld

Vildt pænt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.