Ugens plante: Pil

Vi kender pil med dens fine gæslinger, som står og lyser sølvagtigt i det tidlige forår her i marts. De smukke gæslingerne er starten på pilens blomster, og de er en vigtig kilde til pollen for især bier. Syv vilde arter af bier insisterer på at bruge pollen fra piletræer til at lave 'madpakker' til deres larver. Dvs. ingen pollen fra pil, ingen bilarver. Pil er en enestående insektplante. Den bidrager både med pollen på et tidspunkt, hvor der ikke er meget andet der blomstrer, men den er også værtsplante for forskellige sommerfuglearter. Det vil sige, at sommerfuglene lægger deres larver på piletræer, og at larverne vokser op på pilen ved at æde dens blade.

Pil er bogstavelig talt oldgammel i Danmark. Der er fundet åleruser fra stenalderen flettet af pil. Før i tiden brugte man også pil som lægeplante. I pilebarken er salicylsyre (pil hedder Salix på latin), som virker smertestillende. Så oldtidens hovedpinepiller var pilebark, som man tyggede på.

img_7633.jpg
img_7618.jpg
img_7619.jpg

Gamle piletræer bliver ofte krogede og skaber gode levesteder for fugle, insekter og svampe - og så er et gammelt væltet piletræ jo et eminent klatretræ for mindre børn, men det er nok de færreste, der har plads til et væltet træ i haven. I stedet kan man glæde sig over det, når man ser et væltet træ i en park eller naturområde, som får lov at blive liggende. Ofte gror piletræet i mange år efter, at det er væltet.

Vi har et lille piletræ i haven, som vores ene datter har lavet i børnehaven. Det startede med at leve en kummerlig tilværelse i en urtepotte i nogle år, indtil vi flyttede i hus, og det kunne komme i jorden i vores have. Jeg har plantet det ved vores terrasse. Min plan er, at det skal give en dejlig flimrende skygge. Skygge fra træer er nu bare bedre end fra parasoller.
Pil vokser hurtigt, hvis det er placeret rigtigt. Vi må se, hvor hurtigt det skyder i vejret.

Lav dit eget piletræ

Hvis du gerne vil lave dit eget piletræ, er det nu, du skal slå til. Find et pilekrat, og klip nogle smågrene af (husk at spørge ejeren om lov). Grenene skal være lidt tykkere end en blyant og 20-40 cm lange. Stik stiklingerne i jorden på voksestedet eller i en potte. De skal langt ned, der skal kun være ca. tre knopper over jorden. Husk at vende dem den rigtige vej. Knopperne skal pege opad. Så er det bare at sikre, at jorden er fugtig rundtom pilestiklingen, og ellers vente og forhåbentlig nyde synet af den voksende pil. Man kan lave stiklinger af hyld på samme måde, og nu er også tidspunktet for det.

Hvis du har et fugtigt område i din have er pil helt genial. Pil suger meget vand, så den kan hjælpe, hvis du kæmper med oversvømmede områder i haven. Pil er også god, hvis du gerne vil lave et krat. Pil kan klippes hårdt tilbage, hvis den bliver for stor.

Nogle pilearter breder sig meget ved rodskud, så vælg en sort, der ikke breder sig, hvis du ikke vil have pil i hele haven.

Pil kan tåle masser af vand
Pil kan tåle masser af vand

Written by

43   Posts

Follow Me :

Hvis du vil læse mere...

Haveguld

Vildt pænt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.