Honningurt

Ugens plante: Honningurt

Honningurt er en fremragende plante. Den er insektvenlig, da den er meget rig på nektar og pollen. Den holder på næringen i jorden, og dækker af for ukrudt. Havens lille hjælper kan man vist godt sige.

Sådan kan du bruge honningurt

Honningurt er egentlig det, man kalder en efterafgrøde. Altså noget man sår, efter man har høstet fx i køkkenhaven. Honningurten binder næringsstoffer fra jorden i sig, og man får på den måde “opbevaret” jordens næringsstoffer i planten, så de ikke vaskes ud af jorden når det regner. Honningurten vil stå, indtil der kommer frost, hvorefter den vil lægge sig til at dø. Vi lader planten ligge på jorden vinteren over, og næste forår blander vi planteresterne ned i jorden. Regnorme og mikroorganismer gør resten af arbejdet. Og vupti, så er næringen tilbage i jorden.

Honningurten er smart, fordi man på den måde kan beholde næringen, der hvor den skal bruges, nemlig i de øvre jordlag hvor planter i fx køkkenhaven har deres relativt korte rødder. 

Vi bruger primært honningurt som jorddække. Vi har ikke rigtig nogen køkkenhave, kun lidt ærter, radisser og hindbær. Til gengæld har vi en del bar jord, fordi det tager tid for vores nybyggerhave at vokse til. Vi har plantet en del træer og større buske, og jorden rundt om dem er bar, for at græsset ikke skal kvæle de nye vækster. Der har vi så sået honningurt, og langs hækken har vi også drysset løs. Hver gang der er en bar plet, får den et lille drys honningurtefrø. Honningurten dækker jorden, og på den måde undgår vi meget af alt det andet ukrudt, der ellers ville komme. Og så er honningurten så smuk, og kan også bruges i buketter:-)

Vi købte et kilo frø for et par år siden, og de er endnu ikke brugt op, selvom vi har drysset MEGET. De store poser er langt billigere end de små frøposer. Og så er der altså også frø til MANGE års brug, medmindre du virkelig giver den gas med honningurten selvfølgelig;-)

Lidt om selve planten

Selve planten er meget delikat synes jeg. Bladene lidt trævlede og mørkegrønne, og blomsten har den fineste pastellilla farve. Den minder mig lidt om en ballerina, fordi den er så yndefuld i sit udtryk. Den spirer nemt, og kræver ingen særlig pleje, tåler tørke, står længe og flot, og har god højde. Den selvsår sig villigt, så den dukker op alle mulige steder. Hvis du ikke lige synes om det, så er de første blade nemme at kende, og nemme at hive op, så på den måde er den nem at styre.

Det bliver faktisk ikke nemmere end med honningnurt:-)

Honningurt
Honningurt langs hækken
Honningurt
Honningurt omkring et af æbletræerne

Lea

Written by

35   Posts

Follow Me :

Hvis du vil læse mere...

Ugens plante: Viol

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *