Regnvandsbed

Regnvandsbedet mein liebling

Et regnvandsbed er en kæmpe gave til haven. Jeg elsker virkelig vores regnvandsbed. Måske jeg er ved at blive gak, for hvordan kan man dog være så glad for et bed;-) 

Jeg har før skrevet om vores regnvandsbed, men den korte historie er, at bedet dræner alt det vand der lander på taget og i vores omfangsdræn. Regnvandet kommer derfor ikke ud i kloaken. Vi kunne også have valgt en faskine, men den synes vi var for dyr. Når man bruger faskiner og regnvandsbede i stedet for at sende vandet ud i kloaken, skåner man kloaksystemet når det regner meget. Det er en såkaldt “klimatilpasning”, og i mange nybyggerområder skal man beholde regnvandet på egen grund, så der SKAL man have enten en faskine eller et regnvandsbed. Det kaldes også lokal afledning af regnvand (LAR).

Regnbedet udvikler sig

Nå, men vores regnvandsbed er egentlig bare et kæmpe staudebed, som er gravet lidt ned i niveau. Vandet kommer ud af et rør der er skjult af de store sten. Vi har boet her i nu 3 år, og sidste år var bedet rigtig godt, for der var det vokset tæt, og var virkelig en fryd for øjet hele sæsonen igennem. Det sjove ved sådan nogle staudebede er, at de ændre sig hele tiden. Planter selvsår sig, man rykker lidt rundt, deler, køber lidt nyt osv. Og det er jo også det, der er det fede, at der kommer et nyt udtryk hvert år, og at man kan udvikle bedet, når man får en god idé.

I år er bedet blevet anderledes igen. Selvom det stod rigtig flot sidste år, så krævede det nogle ændringer. Vi har flyttet nogle meget agressive gule solhat, som havde overtaget alt for meget af pladsen. Vi har flytte nogle lupiner, og der var andre planter som var døde, eller ikke trivedes på det sted vi nu havde sat dem. Fx havde vi plantet sankthans urt nede i bunden af bedet. Men for det første, er det jo en lidt lav plante, så man kunne slet ikke se den, fordi den blev dækket af de andre planter. For det andet kan sankt hans urten godt lide det tørt, så nu er de blevet flyttet op på “skråningen” af bedet, hvor der er tørt, fordi vandet løber af når det regner, og fordi det vand der lander i regnbedet, aldrig når så højt et niveau, at sankt hans urterne (hedder de det i flertal?) vil dækkes af vand.

Lidt om struktur-planter

Vi har også købt en del nyt, og der er vi gået efter insektvenlige planter, og så også det man kan kalde “struktur-planter”. Struktur-planter er planter der alene ved deres form, både i blomst og som vissen, giver struktur til bedet. Purpur solhat bruger vi fx som struktur-plante. De er flotte, også om vinteren, når deres visne blomsterknopper står helt oprette, og giver karakter til det ellers visne bed. Et andet eksempel på strukturplanter er de græsser som har aks, der står vinteren igennem. Ved at bruge strukturplanter bliver staudebedet interessant at se på hele året.

Det nye til denne sæson

Det nye i bedet er slangeurt “Hohe tatra” som jeg glæder mig til at se blomstre. Den skulle være lidt aggresiv og sprede sig meget, så vi må lige holde øje med, at den ikke går helt amok. Vi har også købt blåhat, den røde variant “knautia makedonia”, som har en lang blomstringstid, og så har vi købt farvebælg i hvid, som ligner en lupin, men som har en længere blomstringstid, og som ikke er invasiv. Den skulle gerne blive en hel lille busk at se på, men er altså en staude. Derudover er der kommet asters og blåaks, og så har min mand forelsket sig i nogle løvehaler, så dem er der også blevet plads til. Vi har også delt græsserne i år, så der er kommet ca. dobbelt så mange som sidste år. Drejeblomsterne er også blevet delt, og det samme er de røde purpur solhat. Så der er virkelig rykket rundt og blevet peppet op i regnvandsbedet. Missionen har været, at få fyldt alle vores huller, og have blomster hele sæsonen igennem for at tilgodese insekterne, men selvfølgelig også os selv:-)

Der er allerede nu godt gang i den, og det hele strutter og er så sprødt og grønt. Engforglemmigejerne er i fuldt flor, akelejerne står så fint, og de første storkenæb er begyndt at blomstre. Hvis de varme vejr fortsætter, så tror jeg det går helt amok de næste uger:-)

Regnvandsbed
Regnvandsbed

- Lea

Written by

35   Posts

Follow Me :

Hvis du vil læse mere...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *