Hvornår skal stauderne klippes ned?

De dejlige solskinsdage, vi har for tiden, får det til at krible i fingrene for at komme i haven, og hjælpe foråret på vej ved at fjerne de visne staudetoppe. Men der er samtidig stadig nattefrost, så måske skal vi lige tøjle virketrangen lidt. Dyr og insekter sætter også pris på, at vi venter.

Hvert år er jeg i tvivl om, hvornår jeg skal klippe stauderne ned. De gamle råd om at roser skal klippes på Dronningens fødselsdag 16. april, og at lavendler skal klippes ned til 15 cm d. 15. april er fra en tid, hvor vejret var mere stabilt.

img_7416.jpg

Sidste år holdt jeg mig til den huskeregel med roserne. Men sidste års vinter var meget mild, så roserne havde fået blade og blomsterknopper, da vi nåede til d. 16. april. Jeg nænnede derfor ikke at klippe dem ned. Det resulterede i meget høje tyndbenede roser. Det ser jo åndssvagt ud, og blomsterne sad så højt, at man ikke kunne dufte til dem.

I år vil jeg derfor klippe roserne ned, når de begynder at skyde. Det betyder, at jeg går og holder øje med dem - ligesom med alle de andre stauder. Nogle er godt på vej, og kan snart klippes ned. Andre skal have lov at stå, og for dyre- og insektlivet i din have, er det en god idé, at lade staudetoppene stå lidt endnu.

Så mit bedste råd er: Kig på dine stauder, og klip dem, når de begynder at skyde.

Herunder er tre eksempler. Sankthansurten i midten klipper jeg snart. Asters og Bjergmynte, får lov at beholde deres toppe lidt endnu, for de nye skud er kun lige tittet frem.

Bjergmynte
Bjergmynte
Sankthansurt
Sankthansurt
Asters
Asters

Giv naturen plads ved at lade havesaksen ligge

Hvis du venter med at klippe stauderne hjælper du naturen i din have.

Mange insekter bruger de visne blomster som vinterbolig. Hvis du ikke kan vente med at klippe, så læg det visne på jorden rundt om planterne. Det sikrer også planterne mod frost. Der kan stadig komme en del nætter (og dage) med frost.

Frøstandene er også mad for fugle.

Behøver man klippe stauderne ned?

Du behøver sådan set ikke klippe stauderne ned. I naturen kommer der jo ikke nogen og gør det. Planterne har masser af kraft til at vokse op igennem det visne. Se bare herunder, hvor nogle fine små forårsblomster skubber et tykt lagt plantemateriale op for selv at komme frem i lyset.

Hvis du ikke klipper de visne stængler af stauderne, vil de selv knække af på et tidspunkt og formulde. Så det med at klippe stauder ned handler mest om, at vi mennesker godt kan lide, at det ser ordentligt ud. Mange af os har sikkert lært, at det skal man, så det gør vi uden at tænke over det. Men dyr og insekter i din have vil takke dig for husly og mad, hvis du venter lidt endnu.

img_7519.jpg

Iben

Written by

43   Posts

Follow Me :

Hvis du vil læse mere...

Haveguld

Vildt pænt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.