Himmel

Spagnum – Havefolkets klimasynder

Skal vi ikke have spagnum ud af vores haver? Spagnum er nemlig noget af en klimasynder.
Det er ret ny viden for mig, og jeg har da også selv købt spagnum tidligere, men jeg er virkelig overrasket over, hvor lidt bæredygtigt det er.

Spagnum er dårligt fordi

Spagnum kommer fra tørv i højmoser. Højmoser er truet natur, men man graver altså stadig tørv til havefolket. Før man kan grave tørven op, skal højmosen tørlægges. Ved tørlægningen frigives store mængder CO2. Der udledes ca. 27 ton CO2 per hektar højmose. Det er mere end dobbelt så meget, som en almindelig dansk skov kan optage per hektar om året! Tørven gendannes kun meget langsomt.

Der bruges virkelig meget spagnum i Danmark, ca. 100.000 tons, for det bruges i pottemuld, plantesække, planteskolejord, til hortensia og rododendronbede osv.
Heldigvis findes der efterhånden også spagnumfri jord, som er nemt at få fat i.

Hvad kan man bruge i stedet for

Der findes gode alternativer til spagnum, lidt afhængigt af, hvad du skal bruge. Du kan fx sagtens plante potter med andet end spagnum, fx jord blandet med kompost og sand. Du kan også lave din egen surbund af dit juletræ. Eller, du kan helt droppe planter der kræver surbund, og i stedet have planter der passer til jorden i din have. Det er nemmere at få planter til at trives, hvis de passer til den jord der er, i stedet for at forsøge, at ændre på de naturlige forhold.

Kilder: Danmarks naturfredningsforening og Miljøstyrelsen

- Lea

Written by

35   Posts

Follow Me :

Hvis du vil læse mere...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.